FAQ
Veelgestelde vragen
Tijdens de interventieperiode van de studie (circa 6 maanden) zult u 50% van de voedingsmiddelen wekelijks ontvangen. Alle geleverde voedingsmiddelen zijn normale producten die in de supermarkt worden verkocht. Alle overige producten koopt u zelf.
Tijdens de studie zult u gevarieerd eten. Van ons ontvangt u verschillende soorten voedingsmiddelen, zodat u voldoende kunt variëren. Voedingsmiddelen die u van ons krijgt zijn bijvoorbeeld verschillende soorten broodbeleg (humus, appelstroop, broodsalades), tussendoortjes (mueslirepen, koekjes, noten), ontbijtgranen (muesli), sladressing en (pasta)sauzen. Ook krijgt u van ons verschillende menu’s en recepten om voldoende variatie aan te brengen in uw voeding.
De hoeveelheid energie uit vet, eiwit, koolhydraten en voedingsvezels hetzelfde is tussen de drie voedingspatronen. U krijgt de helft van de voedingsmiddelen die horen bij het voedingspatroon van ons. Deze voedingsmiddelen worden in overvloed aangeboden, zodat u zelf kunt beslissen hoeveel u ervan eet. Voedingsmiddelen die u van ons krijgt zijn bijvoorbeeld broodbeleg (humus, appelstroop, broodsalades), tussendoortjes (mueslirepen, koekjes, noten), ontbijtgranen (muesli), sladressing en (pasta)sauzen.
U kunt nog steeds buiten de deur eten zolang u zich aan de richtlijnen van het aan u toegewezen voedingspatroon houdt. Tijdens de maandelijkse afspraken met de onderzoeksdiëtist kunt u bespreken hoe u eten buiten de deur het beste kunt aanpakken. Denk hier aan gerechten en voedingsmiddelen die goed binnen uw toegewezen voedingspatroon passen of gerechten die u liever dient te vermijden.
Tijdens de periode dat u volgens het toegewezen voedingspatroon zal eten (6 maanden; ca. 24 weken) wordt er iedere twee weken een voedingsmiddelenpakket bij u thuis bezorgd.
Wanneer u aangeeft vegetarisch te eten zullen we samen met de onderzoeksdiëtist kijken naar welke aanpassingen er moeten gebeuren aan het aan u toegewezen voedingspatroon zodat u nog steeds deel kunt nemen aan de studie.
Tijdens de studie heeft u 9 afspraken met een onderzoeksdiëtist. Tijdens deze afspraken zal de diëtist uw gewicht meten, u begeleiden/ondersteunen bij het aan u toegewezen voedingspatroon en heeft u de mogelijkheid om vragen stellen.
Indien u deelneemt aan dit onderzoek en het onderzoek volledig afrondt, ontvangt u van ons een vergoeding van €550. Voor proefpersonen die ook continue bloedsuikermetingen hebben, bedraagt de vergoeding €700,-. Indien u gedurende het onderzoek besluit om eerder te stoppen zal de vergoeding naar rato worden uitgekeerd.
Daarnaast ontvangt u aan het einde van de studie informatie over de metingen die hebben plaats gevonden, zoals lab waardes en lichaamssamenstelling (spiermassa, vetmassa, botdichtheid).
Als u uw gegevens invult in het aanmeldformulier neemt het onderzoeksteam zo snel mogelijk contact met u op.
Tijdens het geschiktheidsonderzoek vult u een algemene vragenlijst over u gezondheid in, wordt u bloedsuiker gemeten door middel van een vingerprik en wordt een smaaktest uitgevoerd. Als u uiteindelijk deelneemt aan de studie verwachten wij dat u 6 maanden lang volgens het aan u toegewezen voedingspatroon eet. Ook verwachten wij dat u nuchter naar de zes testdagen komt en vooraf 24 uur urine hebt verzameld. Als laatste verwachten wij dat u aanwezig bent tijdens alle testdagen en de afspraken met de onderzoeksdiëtist.
Het toegewezen voedingspatroon zult u 6 maanden volgen. Daarna volgt er nog een periode van 4 maanden waarin u nog twee testdagen heeft, u hoeft dan niet meer volgens het aan u toegewezen voedingspatroon te eten.
De onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Bournemouth Universiteit hebben toegang tot gecodeerde gegevens van u, uw naam en andere gegevens die u direct kunnen identificeren worden daarbij weggelaten. Alleen met een sleutel zijn de gecodeerde gegevens tot u te herleiden. Deze sleutel blijft veilig opgeborgen op de Wageningen Universiteit.
Onze andere partners zullen geen toegang krijgen tot uw gegevens. Ook in rapporten en publicaties over het onderzoek zijn de gegevens niet tot u te herleiden.
Meer informatie is te vinden onder het tabje Onderzoek of u kunt het Contactformulier invullen. Het onderzoeksteam neemt dan zo snel mogelijk contact met u op voor meer informatie.
Als u besluit eerder te stoppen met de studie moet u dit direct melden aan de onderzoeker. De onderzoek zal u dan vragen of u bereid bent om nog voor een laatste testdag naar de universiteit te komen ter afsluiting van het onderzoek. Deze testdag zal dan uiterlijk 10 dagen na het moment van stoppen plaatsvinden. Deze testdag geeft ons de mogelijkheid om de gegevens die tot dat moment zijn verzameld te gebruiken voor het onderzoek. Als u dit op prijs stelt, kunnen we verzameld lichaamsmateriaal vernietigen, u kunt dit zelf aangeven. Verder ontvangt u uw vergoeding naar rato.