Onderzoek

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te kijken naar het effect van sensorische kenmerken van voedsel op wat mensen eten. Met sensorische kenmerken bedoelen we kleur, smaak en textuur. Verder kijken we naar het mogelijke effect van kleur, smaak en textuur van voedsel op de gezondheid. We kijken hierbij naar het effect op de bloedsuikerspiegel en andere bloedwaarden die gerelateerd zijn aan het ontstaan van diabetes.

Achtergrond van het onderzoek

Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid en kan bescherming bieden tegen verschillende ziektes zoals diabetes. Onderzoek laat zien dat bepaalde eigenschappen, zoals de textuur van voeding, invloed hebben op de manier waarop we eten. De kleur, smaak en textuur van voeding beïnvloedt mogelijk onze beslissingen over het soort en de hoeveelheid voeding die we eten en drinken. Zo wordt een kleurrijker voedingspatroon vaak in verband gebracht met een hogere inname van gezonde producten en een lagere inname van ongezonde voedingsmiddelen.

Wat meedoen inhoudt

Meedoen aan het onderzoek duurt in totaal 11 maanden, waarvan u 6 maanden volgens één van de drie voorgeschreven voedingspatronen eet.

Voedingsinterventie

Als u meedoet aan dit onderzoek gaat u gedurende 6 maanden volgens één van de drie voorgeschreven voedingspatronen eten. Deze voedingspatronen verschillen van elkaar in sensorische kenmerken, dat wil zeggen kleur, smaak en textuur.

De proefpersonen worden verdeeld in drie gelijke groepen, iedere groep zal volgens een ander voedingspatroon eten en drinken. Dus groep 1 zal voedingspatroon 1 volgen, groep 2 voedingspatroon 2 en groep 3 voedingspatroon 3.

Alle drie de voedingspatronen zijn gebaseerd op een gemiddeld Nederlands voedingspatroon en voldoen aan de Nederlandse Voedingsnormen. Via loting wordt u willekeurig aan een van de drie voedingspatronen toegewezen.

breakfast-1804457_1920

De onderzoeksdiëtist zal ervoor zorgen dat de voedingspatronen in samenstelling ongeveer hetzelfde zijn. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid energie uit vet, eiwit, koolhydraten en voedingsvezels hetzelfde is tussen de drie voedingspatronen. U krijgt de helft van de voedingsmiddelen die horen bij het voedingspatroon van ons. Deze voedingsmiddelen worden in overvloed aangeboden, zodat u zelf kunt beslissen hoeveel u ervan eet. Voedingsmiddelen die u van ons krijgt zijn bijvoorbeeld broodbeleg (humus, appelstroop, broodsalades), tussendoortjes (mueslirepen, koekjes, noten), dranken (sap, zuiveldranken) en yoghurt. Tegelijkertijd krijgt u volledige instructies over het soort voedsel dat bij het aan u toegewezen voedingspatroon hoort, maar ook over voedsel dat u moet vermijden. Dit kan betekenen dat u uw voedingsgewoonten 6 maanden lang behoorlijk zal moeten aanpassen. U krijgt van ons menu’s en recepten om u hierbij te helpen.

Om te zorgen dat u het voedingspatroon goed kunt volhouden en de regels naleeft, bespreekt u uw voeding iedere maand met een van onze onderzoeksdiëtisten. We proberen zoveel mogelijk te zorgen dat u de regels volgt; eventueel kan er naar alternatieven gezocht worden als u iets echt niet lust. De maandelijkse afspraak met de diëtiste zal ook een gelegenheid zijn om vragen te stellen. De diëtist kan ook eventueel tips geven om het voedingspatroon beter na te kunnen leven.

Wie zoeken we?

Voor deze wetenschappelijke studie zijn wij op zoek naar 180 gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar met een BMI tussen de 18,5 en 30 kg/m2. Voor meer informatie en om u BMI te berekenen klik op Deelnemen.

Wat zijn de voor en nadelen van deelname aan het onderzoek?

U heeft zelf geen direct voordeel door mee te doen het onderzoek. Uw deelname kan echter wel bijdragen aan meer kennis over voeding en de invloed van kleur, smaak en textuur van voedsel op wat mensen eten.

Aspecten waar u rekening mee moet houden als u mee doet aan het onderzoek zijn:

  • Het naleven van een aantal strikte leefregels, zoals het volgen van het voorgeschreven voedingspatroon en de bezoeken aan de testlocaties. U dient hier ook rekening te houden met uw voedingspatroon als u uiteten gaat, een feestje heeft of zelf iets klaarmaakt of bakt. Wij zullen u hierin zo goed mogelijk begeleiden.
  • Mogelijke ongemakken door bloedafname en urine verzamelen;
  • Mogelijke ongemakken door de bloedsuikermeter (optioneel);
  • U bent extra tijd kwijt: voor de bezoeken op de universiteit bent u in het totaal, verspreid over een periode van 11 maanden, ongeveer 40 uur op de universiteit.
mae-mu-Unu0gBN8erE-unsplash

Wat betekent deelname aan de i-Sense Studie voor mij?

Geschiktheidsonderzoek

Tijdens het geschiktheidsonderzoek bepalen we of u mee kunt doen met de studie. Vooraf aan het geschiktheidsonderzoek vult u online een vragenlijst in over uw gezondheid. Mocht u op basis van deze vragenlijst geschikt worden bevonden voor het onderzoek, dan vragen wij u naar de onderzoekslocatie te komen voor het vervolg van het geschiktheidsonderzoek. Op de onderzoekslocatie wordt uw bloedsuikerspiegel gemeten met een vingerprik. Dit gebeurt met een speciaal prikapparaatje dat in uw vinger prikt en waarbij een druppel bloed vrijkomt. Na een paar seconden kan direct worden afgelezen hoe hoog uw bloedsuikerwaarden zijn. Daarnaast worden tijdens het geschiktheidsonderzoek uw lichaamsgewicht en lichaamslengte gemeten. Ook wordt uw smaakvermogen getest met behulp van een zogenaamde smaakstriptest. Dit is belangrijk omdat u gedurende het onderzoek verschillende producten zult proeven. Ook krijgt u een drankje (suikerwater) te drinken waarover u aangeeft hoe lekker u dit vond. Het geschiktheidsonderzoek duurt in totaal ongeveer een uur.

two-woman-chatting-1311518

Geschiktheidsonderzoek

Tijdens het geschiktheidsonderzoek bepalen we of u mee kunt doen met de studie. U vult tijdens het geschiktheidsonderzoek een vragenlijst in over uw gezondheid en een vragenlijst over uw lichamelijke activiteit. Vervolgens wordt uw bloedsuikerspiegel gemeten met een vingerprik. Dit gebeurt met een speciaal prikapparaatje dat in uw vinger prikt en waarbij een druppel bloed vrijkomt. Na een paar seconden kan direct worden afgelezen hoe hoog uw bloedsuikerwaarden zijn. Daarnaast worden tijdens het geschiktheidsonderzoek uw lichaamsgewicht en lichaamslengte gemeten. Ook wordt uw smaakvermogen getest met behulp van een zogenaamde smaakstriptest. Dit is belangrijk omdat u gedurende het onderzoek verschillende producten zult proeven. Ook krijgt u een drankje (suikerwater) te drinken waarover u aangeeft hoe lekker u dit vond. Het geschiktheidsonderzoek duurt in totaal ongeveer een uur.

Bezoeken en metingen

Gedurende de totale onderzoeksperiode (11 maanden) komt u voor 6 testdagen en 9 afspraken met de diëtist naar de onderzoekslocatie. We zullen proberen zoveel mogelijk afspraken met elkaar te combineren op één dag.

Tijdens het onderzoek vragen wij u ook om 6 keer uw urine te verzamelen en of u eventueel een bloedsuikermeter wilt dragen om drie keer 14 dagen lang continue uw bloedsuiker te meten.